Joulun muistelua

On aina yhtä irvokasta aloittaa muistihäiriöpotilaan blogikirjoitus sanoilla ”muistelen…”

Muistelen kuitenkin nyt tätä mennyttä Joulua ja sen suunnittelua. Muistaakseni ennen joulua pelkäsin paljonkin miltä tämä Joulu mahtaa tuntua. Olen muistaakseni aina ollut jouluihminen ja pannut paljon painoa sille, että vietän lasten kanssa unelmien Joulua, vaikka todellisuus muistuttaisikin jotain muuta.


Olen aina ollut Jouluihminen ja panen paljon painoa sille, että vietän pyhät lapseini kanssa.


Tiesin jo etukäteen ettei lapsia joulun alla eikä joulunpyhinä täällä näe. Ajattelin etukäteen, että joulusta saattaa tulla haikea. Muistelin vanhoja jouluja, kunnes huomasin muistelevani samaa mielikuvaa jonka kuvittelin kuvaavaan tyypillistä Joulua.

En kovin tarkkaan muistanut yhtään yksittäistä joulua ja se mielikuvakin alkoi tuntua valheelliselta. Kun tarkistelin asiaa vaimolta, kävi ilmi että samaa muistikuvaa olen esittänyt toiveeni tueksi aikaisempinakin jouluina.

Tämä Joulu joka tapauksessa oli tarkoitus viettää erilaisena, ilman omia biologisia lapsiani, lähinnä vain nauttien vaimoni lasten ja lastenlasten seurasta.

Tilanne tarkentui aaton aattona, kun kävi ilmi, että Joulupyhien aikana täällä tulee olemaan yötä myös toinen vaimoni lapsista miesystävänsä kanssa sekä yksi veljistään naisystävänsä kera. Myöskin Anoppi miesystävänsä tulee syömään Joulupäivänä. Tämän mielestäni kuulin ensimmäistä kertaa kun Joulupukit alkoivat liikuskella.

Onneksi olen pikkuhiljaa alkanut hahmottaa mitkä kuvitelmistani perustuvat todellisuuteen (harvat) ja mitkä ovat todellisuus pohjaisia.

Sen enempää menemättä Joulun yksityiskohtiin, kaikki sujui, niin kuin aina, hyvässä järjestyksessä. Ihmisiä ei ollut millään hetkellä paikalla liikaa, kaikki viihtyivät oikein hyvin. Oli mukavaa leikkiä lasten kanssa, askarrella aikuisten kanssa ja syödä hyvin. Ainoana poikkeuksena ehkä menneisiin vuosiin oli se, että en juonut nytkään alkoholia. Viina lakkasi maistumasta pari vuotta sitten jotenkin vahingossa.

Tuntuu siltä, että Joulun vietossa muuttui tänä vuonna kaikki. Tai sitten todellisuudessa ei mikään.

Ei edes se, että hyvä lämmin hellä, oli mieli jokaisen.